Ajuntament de Pavias

Simbologia

L’escut d’un municipi és un símbol, que fa referència al nom de la població, ( Pavías se simbolitza amb un paó ) Quan veiem l’escut o la bandera de Pavías, molts ens hem preguntat quin significat té, perquè la bandera és verda i roja o perquè l’escut té corona? totes, les dades han sigut contrastades i buscades a través de bibliografies i dades antigues. Ací en este escrit expliquem com s’ha fet possible la recontrucció de la bandera i de l’escut de Pavías.

En la bibliografia trobem dos descripcions molt semblants de l’Escut que s’utilitzava per Pavías, des del segle XIX.

En 1873, Bernardo Mundina Milallave en la seua Història Geogràfica estadística de la Província de Castelló p. 454, ho descriu: “ Escut d’armes. Este consta d’una font de dos cossos i en la seua part superior un titot, de la part baixa ixen dos branques de llorer que pugen per ambdós costats de la font, formant un semi-óvalo, i per la part de fora la inscripció de l’Ajuntament”.

En 1915, Sarthou Carreres, repetix la descripció en termes molt pareguts “Escut d’armes. Consta d’una cartel·la en què hi ha dibuixada una font de dos cossos i en el seu acabament un titot. En la part inferior creuen dos branques de llorer que, en forma de corona oberta, orlan l’anterior emblema..

Basant-nos en estes bibliografies, se li dóna forma, i s’adapta a l’article 12.1 i a l’annex II del Decret 116/1994 de 21 de Juny, del Govern Valencià, que establix que l’Escut haver de ser quadrilong de punta redona (que actualment és considerat en tots els països la forma adoptada “de l’escut espanyol”) , al seu torn este article determina que s’utilitzarà per timbre la corona real oberta d’acord amb la tradició valenciana.

El color roig ( camp de gules) de base de l’escut és complementari amb el sinople (verd) de les dos branques de llorer, i no es vulnera cap norma heràldica, al seu torn ens permet simbolitzar la terra rogenca dels sòl silicis o de roig, característica del Parc Natural de la Serra d’Espadà en el que està inclòs el terme municipal de Pavías.

La font de plata és el metall heràldic el color del qual és més paregut al color de la pedra natural (gris), el paó en heràldica es representa de front, ruante (amb la cua oberta i fent la roda) i amb tres plomes en plomall mirallado (quan les seues plomes estan il·luminades i presenten taques pintades).

L’Escut de Pavías va ser definitivament aprovat, per la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques de la Generalitat Valenciana en data 28/06/2002 i va quedar organitzat de la manera següent:

“Escut quadrilong de punta redona. En camp de gules una font de plata sumada d’un paó del seu color de front, ruante i amb tres plomes en plomall, mirallado, tot gitat per dos branques de llorer encreuades de sinople. Al timbre, corona real oberta”.

Una vegada finalitzat el dit expedient i ja aprovat l’Escut, l’Ajuntament de Pavías, Va procedir a iniciar la tramitació de la sol·licitud d’aprovació de la BANDERA MUNICIPAL que està basada en els colors de l’Escut Municipal, segons s’establix en l’article 11, apartat 2. La utilització del color sinople (verd) com a color fonamental de la bandera en sengles terços externs, es basa en el fet de que la localitat de Pavías, està situada dins del Parc Natural de la Serra d’Espadà, un dels parcs naturals més importants de la Comunitat Valenciana per extensió i per biodiversitat d’especios vegetals que en l’existixen. Una vegada aportada la documentació a la Conselleria per a la seua aprovació, i d’acord amb el Decret 116/1994 la bandera de Pavías, queda de la manera següent:

“Bandera de proporcions 2:3. Tercerejada horitzontal, sent el segon terç de doble d’amplària dels altres. Els terços externs de sinople i el terç mitjà de gules, carregat amb un paó del seu color de front, ruante i amb tres plomes en plomall, mirallat”.

Els terços, de sinople (verd), el fet d’emprar el color verd en la bandera a més de fer complir l’article 11.2 del Decret 116/1994, de 21 de Juny, intentem destacar el fet de l’entorn natural on se situa la població tal és el cas de la Serra d’Espadà, declarada Parc Natural per la Conselleria de Medi Ambient.

El terç mitjà de gules (roig), carregat amb l’escut municipal”.

La bandera va ser aprovada per la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques de la Generalitat Valenciana amb data 19 de Setembre de 2003.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal